Permanente bewoning recreatiewoningen

In de gemeente Winterswijk is permanente bewoning van recreatiewoningen verboden op grond van de geldende bestemmingsplannen.

Onder bepaalde voorwaarden kan de gemeente een persoon of personen toestemming verlenen om permanent in een recreatiewoning te wonen. Het gaat dan om personen die vóór, maar in elk geval op 31 oktober 2003 onrechtmatig een recreatiewoning bewoonden en dat sindsdien onafgebroken doen. In alle andere gevallen mag u niet permanent in een recreatiewoning wonen.

Ook als u zich in de gemeente Winterswijk laat inschrijven op het adres van een recreatiewoning, mag u hier niet permanent wonen. Gemeenten zijn nu eenmaal verplicht om burgers in te schrijven op een door deze burgers opgegeven adres in de gemeente ook al is dit adres gekoppeld aan een recreatiewoning. In het uiterste geval kan onrechtmatige bewoning van een recreatiewoning strafrechtelijk worden aangepakt.

Forensenbelasting

Heeft u meer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning voor uzelf of uw gezin tot uw beschikking, terwijl uw hoofdverblijf in een andere gemeente is gevestigd? Dan moet u mogelijk forensenbelasting betalen.

Kosten: Het tarief voor 2018 bedraagt € 290,00.

Wat is een gemeubileerde woning?

Een gemeubileerde woning moet voor de forensenbelasting aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de woning een toilet, een keuken en een wasgelegenheid hebben.

Waarom forensenbelasting?

Als u relatief veel in de gemeente verblijft, maar daar niet gevestigd bent, betaalt u met de forensenbelasting mee aan voorzieningen in de gemeente.

Toeristenbelasting

Verhuurt u kamers of kampeerruimte aan toeristen of andere bezoekers aan de gemeente? Dan moet u toeristenbelasting betalen. U kunt de belasting bij de overnachtingsprijs optellen. U draagt de belasting af aan de gemeente.

Kosten: Prijzen per persoon per nacht: Woning: € 1,65